En brandskyddsbeskrivning beskriver hur byggnadens brandskydd ska utformas och upprättas innan byggnaden uppförs. Vid det tekniska samrådet eller ibland vid bygglovet efterfrågar byggnadsnämnden en brandskyddsbeskrivning. Det är brandskyddsbeskrivningen som visar att du som byggherre kan säkerställa att de tekniska egenskapskraven kan antas bli uppfyllda.
Vad är skillnaden på en brandskyddsdokumentation och en brandskyddsbeskrivning
Boverkets byggregler ställer krav enligt kap 5:12 Dokumentation på en brandskyddsdokumentation dvs en relationshandling som beskriver hur den färdiga byggnadens brandskydd är utfört. Det är sedan även brandskyddsbeskrivningen som utgör underlaget till brandskyddsdokumentationen.
När behövs en brandskyddsbeskrivning
En brandskyddbeskrivning behövs för alla byggnader när de uppförs. Det är endast komplementbyggnaden med en byggnadsarea som understiger 15 kvm som är undantagna kravet på en brandskyddsdokumentation. Kravet på en brandskyddbeskrivning gäller även vid större ombyggnader eller verksamhetsändringar.
Kravet på en brandskyddsbeskrivning gäller för alla nybyggnader. Endast komplementbyggnader mindre än 15 kvadratmeter som är undantagna.
Vad ska en brandskyddsbeskrivning innehålla
I brandskyddsbeskrivningen ska det framgå hur kraven i Boverkets byggregler avseende brandskydd (Kap 5) ska uppfyllas och vilka förutsättningar brandskyddet är utformat efter. Brandskyddsbeskrivningen ska även uppfylla kraven i avdelning C i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS.
En brandskyddsbeskrivning för en villa innehåller ofta följande kapitel:
Inledning (aktuella regelverk, byggherre)
Dimensionerade förutsättningar
Utrymning
Eldstäder
Brandteknisk indelning
Ytskikt och beklädnad
Brandspridning mellan byggnader
Möjlighet till räddningsinsats
Bärande konstruktioner
Utförandekontroll
Vem får upprätta en brandskyddsbeskrivning
Det finns inga krav på någon certifiering för att upprätta en brandskyddsbeskrivning. Kravet som ställs är erforderlig kompetens. I större komplicerade projekt där byggnadsnämnden inte anser att byggherren eller projektorganisationen kompetens kan säkerställas och att byggnaden därmed inte kommer uppfylla kraven i Boverkets byggregler kan byggnadsnämnden kräva en verifiering av en certifierad sakkunnig inom brandskydd (SAK-3). Detta är ytterst ovanligt för småhus och beror då ofta på en missuppfattning hur en certifierad sakkunnig inom brandskydd ska användas.
Förenklad brandskyddsbeskrivning
En brandskyddsbeskrivning kan antingen upprättas med förenklad dimensionering eller genom analytisk dimensionering. Förenklad dimensionering innebär att byggherren uppfyller kraven i byggreglerna genom de allmänna råden till föreskrifterna.
Analytisk dimensionering innebär att ett eller flera allmänna råd uppfylls på ett alternativt sätt. För att visa att säkerhetsnivån blir minst lika god som enligt förenklad dimensionering brukar någon av följande metoder användas; kvalitativ bedömning, scenarioanalys, kvantitativ bedömning eller en kombination av dess. För villor kan det vara aktuellt att utföra strålningsberäkningar för att minska eller helt utesluta brandklassat glas om byggnader ligger för nära varandra.
Ibland talas det slarvigt om förenklade brandskyddsbeskrivningarna. En brandskyddsbeskrivning ska alltid uppfylla kraven i Boverkets byggregler. Hur lång brandskyddsbeskrivningen blir ska alltid beror på hur komplicerad byggnaden. Vid en mindre komplicerad byggnad blir brandskyddsbeskrivningen kortare än vid t.ex. ett sjukhus.
Vad kostar en brandskyddsbeskrivning
Priset för en brandskyddsbeskrivning varier stor beroende på vilken typ av objekt som ska projekteras. Är det en villa eller en högskola? Priset på brandskyddsbeskrivningen varierar även och om projekteringen görs enligt förenklad dimensionering eller analytisk dimensionering med till exempel utrymnings- och rökfyllnadsanalyser (FDS) eller fläktar i drift på ventilationssystem (PFS) eller bärverksanalyser. Kostnaden för en brandskyddsbeskrivning kan variera från 10 000 till flera hundra tusen. Vi på brandskyddsbeskrivningar.se gör brandskyddsbeskrivningar till villor (småhus), attefallshus, garage med mera till ett fast pris på 5 900 kr inklusive moms till privatpersoner.
Varför ska man välja brandskyddsbeskrivningar.se
Ett litet fel kan få stora konsekvenser både ekonomisk och säkerhetsmässigt om det inte görs rätt från början. Alla våra brandskyddsbeskrivningar upprättas av utbildade brandingenjörer och internkontrollernas av brandingenjörer innan de skickas till kund. På detta sätt säkerställs kvalitén i alla våra projekt och du som kund kan känna dig trygg.