top of page

Brandvarnaren kanske den billigaste livförsäkringen

Det omkommer i snitt cirka 100 personer i bostadsbränder i Sverige varje år. Enligt forskning från MSB, RISE och LTH saknas det i 46 % av alla dödsbränder en brandvarnare. Bygger du en ny villa så är det även krav på att bostaden ska förses med brandvarnare enligt Boverkets Byggregler (BBR) enligt kap 5:2513 och kap 5:353. Vid en eventuell brand så är tiden för utrymning en avgörande faktor. Med brandvarnaren köper du dig extra tid!


Krav och placering av brandvarnare

Kravet enligt Boverkets Byggregler (BBR) är att det ska finnas minst en brandvarnare på varje plan där man vistas mer än tillfälligt i småhus och Attefallshus. Brandvarnaren ska vara verifierad enligt SS-EN 14604 vilket är en europeisk standard för brandvarnare. Brandvarnaren ska även vara försedd med en larmindikator. Detta ska framgå i brandskyddsbeskrivningen.


Brandvarnare ska placeras i eller utanför rum för sovande personer och direkt ovanför trappan. Då många av bränder i småhus börjar i köket är det även en bra idé att placera en brandvarnare i det rummet som ansluter till köket. Om brandvarnaren placeras i köket är sannolikheten stor för fellarm. Tips! Vill du ha en brandvarnare i köket köp en brandvarnare med en pausfunktion.


För att brandvarnaren ska fungerar så bra som möjligt ska den placeras i tak och minst 50 cm från väggen för att undvika att luftströmmar som kan fördröja larmet. Täckningsytan för en brandvarnare ska inte överstiga 60 kvm.

En tändsticka brinner med en låga

Hur ofta ska man testa sin brandvarnare

För att testa din brandvarnare tryck in testknappen på undersidan. Brandvarnaren självtestar då alla sina funktioner och ger ifrån sig en signal om allt är ok. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal brukar den vanligaste felorsaken vara att batteriet är slut och behöver bytas. Testa inte brandvarnaren med riktig rök. Detta kan göra att brandvarnaren på sikt kan fungera sämre.


De flesta brandvarnare varnar även när batteriet börjar ta slut genom att ge ifrån sig en signal med ett visst intervall. Har du varit på semester en längre tid kan du ha missat signalen och det viktigt att du testar din brandvarnare när du kommer hem så du vet att den fungerar. För att göra rent brandvarnaren kan du dammsuga den. Glöm då inte att testa den efter rengöringen.


Det rekommenderade intervallet att testa sin brandvarnare är följande:

  • En gång i månaden

  • När du satt upp en ny

  • När du har varit bortrest en längre tid

  • När du har gjort rent den

  • På Brandvarnarens dag den första december

De allra flesta bruka tyvärr testa sina brandvarnare med ett längre intervall. Är du en av dem, ta en paus från datorn/telefonen/surfplattan och gör det nu istället! För att inte glömma att testa sin brandvarnare har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) en gratis sms-påminnelse så att du kommer ihåg att testa din brandvarnare då detta kan vara livsviktigt. Här kan du skriva upp dig för en automatisk sms-påminnelse.


Brandvarnare
Brandvarnare

Vilken brandvarnare ska du välja?

På marken finns ett flertal olika sorters brandvarnare. Det finns batteridrivna brandvarnare, nätanslutna brandvarnare, optiska brandvarnare, joniserade brandvarnare, seriekopplade brandvarnare, smarta brandvarnare m.m. Det viktig är att du väljer en brandvarnare är att den är verifierade enligt SS-EN 14604 vilket är en europeisk standard för brandvarnare. Brandvarnaren ska även vara försedd med en larmindikator.


Batteridriven en nätansluten

De flesta brandvarnare idag är batteridrivna och säljs med ett batteri som normalt räcker i ett år. Nätanslutna brandvarnare kompletterade med en batteribackup är mer driftsäkra än vanliga batteridrivna brandvarnare då dessa inte är beroende av att batteriet ska fungera.


Det viktigaste är inte om brandvarnaren är nätansluten eller batteridriven. Det viktigast är att den finns och är i funktion. Vid köp av en batteridriven brandvarnare väl en brandvarnare som är försett med ett 10-års batteri för att inte behöva byta batteri varje år. Det rekommenderas även att samtliga brandvarnare ska bytas ut efter 8-10 år.


Seriekopplade brandvarnare

Har du flera våningar eller ett attefallshus är seriekopplade brandvarnare ett bra alternativ. Med sammankopplade brandvarnare kan dyrbar tid sparas. Om en brand utbryter i källaren är det inte alltid säkert att det hörs i sovrummet en våning upp. En seriekopplad brandvarnare fungerar så om en brandvarnare aktiveras så ljuder samtliga brandvarnare som är ihopkopplade. Seriekopplade brandvarnare fungerar oftast trådlöst vilket gör att installationen är lika lätt som vanliga brandvarnare.


Optisk eller joniserad

Den stora skillnaden är hur de detekterar röken. Förenklat kan man säga att en optisk brandvarnare behöver kunna se röken innan den larmar men en joniserad brandvarnare kan detektera rök som är nästintill osynlig.

Den optiska brandvarnaren använder en fotocell som reagerar på förändringar i ljusets brytningar för att upptäcka rök. Optiska brandvarnare är effektiva när det gäller pyrande bränder.


En joniserad brandvarnare har en jonisationskammare som innehåller en radioaktiv isotop som mäter det elektriska motståndet i luften. Den joniserade brandvarnaren kan därmed detektera nästan osynlig rök och regerar snabbt vid öppna lågor. Det är viktigt att joniserade brandvarnaren källsorteras då den innehåller ett radioaktivt ämne.


Uppkopplade och smarta brandvarnare

I dagsläget finns många brandvarnare som är uppkopplade till en larmcentral eller till en app i telefonen. Den stora fördelen med dessa brandvarnare är du blir uppmärksammad även om du inte är hemma.


Det viktigaste är att bostaden är försedd med en brandvarnare som fungerar, det kan rädda ditt liv!











bottom of page